Malva crispa (L.) L.
Descripción
Erect herbs 1.5 m tall, pubescent or glabrescent. Leaf blades mostly 4-7 cm long, reniform in outline with 5-7 shallow rounded lobes, doubly crenate or crisped; petioles equaling or exceeding the blades; stipules 5-7 mm long, 4-5 mm wide. Flowers 2-8 in subsessile axillary fascicles; pedicels shorter than the calyces; involucellar bracts less than 1 mm wide, linear, with broader bracts (to 3.5 mm wide) at base of pedicel; calyx 4-6 mm long, accrescent to 9-10 mm long in fruit; petals 7-8 mm long, lavender or purplish (rarely white?), glabrous; staminal column pallid, glabrous. Fruits 7-8 mm in diameter, depressed; mericarps 8-11, dorsally smooth or weakly reticulate, unwinged. Chromosome numbers: 2n = ca. 84, ca. 112.A
Ecología y Hábitat
Malva crispa is a European species that is naturalized in parts of Mexico and elsewhere. It is sometimes cultivated as a salad plant.A
Tipo de vegetación
No especificadoA
Categoría IUCN
No incluidaB
Categoría NOM-059-SEMARNAT-2010
No incluidaC
Bibliografía
C. SEMARNAT: MODIFICACIÓN del Anexo Normativo III, Lista de especies en riesgo de la Norma Oficial Mexicana NOM-059-SEMARNAT-2010, Protección ambiental-Especies nativas de México de flora y fauna silvestres-Categorías de riesgo y especificaciones para su inclusión, exclusión o cambio-Lista de especies en riesgo, publicada el 30 de diciembre de 2010. – https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5578808&fecha=14/11/2019#gsc.tab=0 [accessed 2023-12-10 09:14]